preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trpinja

 > Naslovnica
vijesti

UČESTVOVANJE NA KULTURNOJ MANIFESTACIJI POVODOM SVETOG TRIFUNA

Autor: Administrator , 20. 2. 2018. 14:16

   Povodom dana Svetog Trifuna, SKD Prosvjeta pododbor Vukovar organizovala je kulturnu manifestaciju koja se održala u petak, 16. februara 2018. u Ružičkinoj kući u Vukovaru.U programu su učestvovali, pored etno gupe Đurđevak, Duleta Prodanovića, Nikoline Nešić, pevačke grupe SKUD-a Jovan Jovanović Zmaj i recitatora SKD Prosvjete pododbora Vukovar, i članovi dramske sekcije Osnovne škole Trpinja koji su izveli kratak igrokaz o vinu, nasmejali publiku i od njih izmamili velikodušan aplauz.

   Manifestacija je zatvorena uz poziv za sledeće druženje na istom mestu, a povod će biti Dan žena, 8. mart.

 [više]

POZIV NA MASKENBAL

Autor: Administrator , 6. 2. 2018. 09:31

Pozivaju se roditelji učenika i svi meštani da svojim dolaskom razvesele maskenbal koji će se održati u nedelju, 18.02.2018. godine u Domu kulture u Trpinji. Program počinje u 19.00 časova.

Veselimo se Vašem dolasku!

 [više]

PROSLAVA SVETOG SAVE I DANA ŠKOLE

Autor: Administrator , 1. 2. 2018. 11:22

Naša škola 27. januara već tradicionalno proslavlja školsku slavu i Dan škole. Taj dan je sa razlogom odabran da bude i Dan škole jer na taj dan Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Savu, srpskog princa, monaha, igumana, književnika, začetnika školstva, diplomata i prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Svetosavska akademija održana je u crkvi Sv. Vaznesenja Gospodnjeg nakon svete liturgije. Učenici naše škole pripremili su zajedno sa svojim nastavnicima i uspešno izveli nekoliko pesama i recital o Sv. Savi. Ono što je najviše oduševilo sve prisutne, bilo je deklamovanje svetosavskih pesama učenika prvog razreda i dece predškolskog uzrasta. Njihov trud je bio nagrađen darivanjem ovogodišnjeg kuma prepunim i bogatim paketićima čime je mališanima izmamio veseli osmeh na lice. Program je nastavljen u školi gde se posvetio slavski kolač. Zamolili smo velikoga oca, Svetoga Savu, zaštitu i pomoć u učenju i radu i ove godine.

 

 [više]

HUMANITARNA AKCIJA "ZAJEDNO ZA VASU"

Autor: Administrator , 16. 1. 2018. 13:58

   U organizaciji Zajedničkog veća opština iz Vukovara 15. januara 2018.godine počela je humanitarna akcija „Zajedno za Vasu“. Vasilije Sentivanac je 18-godišnji mladić iz Borova koji boluje od akutne limfoblastične leukemije T imunofenotipa, i kome je potrebna pomoć ljudi dobre volje.

  Učenici i radnici Osnovne škole Trpinja priključili su se ovoj humanitarnoj akciji i sakupljanju novčanih donacija kako bi doprineli ozdravljenju ovog mladića kojem je pomoć neophodna.

Vasi želimo svako dobro i brzo ozdravljenje!

 [više]

PRAZNICI SU PRED NAMA

Autor: Administrator , 15. 1. 2018. 10:39

U petak 22.12.2017. godine održan je integrisani radni dan na temu Praznici su pred nama povodom novogodišnjih i božićnih praznika. Svi učenici su išli u prepodnevnu smenu s početkom  u 9.00 časova.

   Za veselo raspoloženje u nižim razredima pobrinuli su se učenici i njihove učiteljice s bibliotekarom. Na samom početku su učenici poslušali bajku koju su im čitali učenici 4.razreda, a bibliotekarka je istu popratila slikama na projektnom platnu. Sledeća aktivnost je bila izrada novogodišnje jelke i Deda Mraza od kolaž papira. Između aktivnosti učenike je posetio i Deda Mraz te im podelio čokoladice, a za uzvrat je dobio pesmu i osmeh. Poslednje aktivnosti su bile bojanje jelke i Limbo dens.

   Učenici viših razreda bili su grupirani u dve grupe - 5. i 6. razred su činili jednu grupu, dok su 7. i 8. razred činili drugu. Učenici viših razreda odradili su četiri radionice iz engleskog jezika. Na samom početku otpevali su nekoliko pesama uz pokrete, zatim su pogledali prezentaciju o Božiću i raznim tradicijama u zemljama širom sveta, a nakon toga naučeni vokabular primenili u raznim igrama i kvizovima znanja. Drugi deo radionice bile su božićne karaoke u kojima smo pevali tradicionalne božićne pesme (Jingle Bells, We Wish You a Merry Christmas i sl.). Na kraju su učenici igrali igru muzičke stolice, te su se svi razišli veseli, zadovoljni i sretni zbog nadolazećih praznika.

 [više]

OBAVEŠTENJE O POČETKU DRUGOG POLUGODIŠTA ŠKOLSKE 2017/2018. GODINE

Autor: Administrator , 28. 12. 2017. 11:15

Nastava u drugom polugodištu školske  2017/2018.  godine počinje u ponedeljak, 15. januara 2018. godine. U jutarnju smenu kreću učenici od petog do osmog razreda, a popodne učenici od prvog do četvrtog razreda. Nastava će se odvijati prema rasporedu.

 [više]

"DECA, PESNICI RODA SVOGA"

Autor: Administrator , 14. 12. 2017. 11:47

 Na završnoj manifestaciji u okviru projekta „Deca, pesnici roda svoga” u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, u sportskoj dvorani Osnovne škole „Dragutin Tadijanović“ u Vukovaru,  8. decembra je održano  Veče poezije za učenike sedmih i osmih razreda.

 Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije ovim projektom želi da osnaži stvaralački potencijal i angažman kod učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu, a sve u funkciji zaštite nacionalnog i jezičkog identiteta Srba na ovom području. Na konkurs koji je raspisan u oktobru prijavila su se i dva učenika iz Osnovne škole Trpinja, Marko Knežević i Milan Milovanović.  Oba literarna rada naših učenika su nagrađena. Marko Knežević je napisao "Pesma o Vuku", a Milan Milovanović je napisao pesmu na temu "Prijatelju, pružam ti ruku".

  Nakon što su nagrađeni, učenici su pročitali radove, a u program su se uključili i poznati pesnici i glumci iz Republike Srbije: Miodrag Jakšić, Tatjana Pupovac, Biljana Mrmoš i popularni voditelj Predrag Vuković Peđolino.

 

 [više]

PROVEDENA HUMANITARNA AKCIJA "HUMANOST NA DELU"

Autor: Administrator , 12. 12. 2017. 12:30

Naša škola poznata je po tome što se uključuje u razne humanitarne akcije, a akciju pod nazivom „Humanost na delu“ provodimo već dugi niz godina u organizaciji Veća učenika. Cilј ove akcije  je da pomognemo onima kojima je to potrebno i tako, bar na čas, usrećimo i ulepšamo nekome dane.

Akcija je provedena u toku "Nedelјe solidarnosti", u periodu od 4.12.2017. do 8.12.2017. godine. Učenici su donosili odeću, obuću, slatkiše, školski pribor, igračke i sredstva za ličnu higijenu, a članovi Veća učenika su razvrstali sve što su učenici doneli i složili u kutije koje su kasnije prosledili u vukovarski Crveni krst u nadi da će određena stvar pripasti onome kome je zaista potrebna i da ćemo pojedincima uveseliti nastupajuće praznične dane.

Ovogodišnjom akcijom prikuplјeno je sledeće:

  • 6 kutija i 8 vreća odeće + 2 ruksaka puna odeće,
  • 3 kutije slatkiša,
  • 2 kutije sredstava za ličnu higijenu
  • 1 kutija školskog pribora,
  • 1 kutija obuće,
  • 1 kutija i 1 vreća igračaka.

Presrećni smo bili na kraju kada smo videli pun kamion poklona, koji je otišao u sedište vukovarskog Crvenog krsta, a naša srca su bila ispunjena lјubavlјu, opčinjena plemenitošću i želјom za dobrotom.

Akciji se odazvao veliki broj učenika, nastavnika i ostalih radnika škole te im se svima zahvalјujemo i nadamo se da će ovakvih akcija biti i dalјe u našoj školi jer dobro je činiti dobra dela!

 

 

                                                             Veće učenika

 

 [više]

„ČUDO“ – POSTANITE NAJLJUBAZNIJI U RAZREDU

Autor: Administrator , 11. 12. 2017. 09:48

   Dana 29. novembra  2017. godine  učenici 5.-8. razreda OŠ Trpinja su sa svojim nastavnicima posetili bioskop Sinestar u Vukovaru i gledali film „Čudo“.

   Film „Čudo“ je nastao na temelju istoimenog bestselera R.J. Palasio. Čudo je topla i dirljiva priča puna ljudskosti i nade. August je desetogodišnji dečak koji mora da živi sa teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu. Nakon 28 operacija zbog kojih nikada nije mogao normalno da ide u školu, sa deset godina ga roditelji ipak upisuju u 5.razred. U školu kreće sa puno straha i neverice i boji se kako će svakodnevno da bude izložen pogledima, zgražanjima i komentarima svojih školskih prijatelja.

   Studio Lionsgate je pokrenuo inicijativu Wonder Certified Kind Classroom kojom se želi podstaknuti ljubazno ponašanje, prihvaćanje i uključivanje od strane učenika osnovnih škola. Zbog toga smo se i mi uključili u projekat u kojem će se svaki razred koji se uključi biti nagrađen sertifikatom ljubaznosti, a najbolji razredi biće nagrađeni i besplatnom projekcijom filma.

 [više]

KUĆICE I HRANILICE ZA PTICE

Autor: Administrator , 8. 12. 2017. 13:02

   Zima je sve bliže pa su učenici  4. razreda odlučili da pticama koje ostaju u našem selu olakšaju hladne zimske dane. Na vannastavnoj aktivnosti "Kreativci", učenici su napravili kućice i hranilice za ptice od recikliranog materijala. Gotove kućice su obojali jakim bojama kako bi privukle ptice, a hranilice napunili njihovom omiljenom hranom. 

     Napravljene kućice i hranilice su postavili u školsko dvorište. U tome im je pomogao domar škole. Kućice i hranilice već nekoliko dana ukrašavaju školsko dvorište, a učenici sa oduševljenjem posmatraju ptice kako ulaze u kućice i kako jedu hranu koju su oni pripremili za njih.

 

 [više]

"MOJA SLIKOVNICA"- PROJEKAT UČENIKA PRVOG RAZREDA

Autor: Administrator , 8. 12. 2017. 09:55

   

   Tokom novembra učenici prvog razreda proveli su projekat pod nazivom „Moja slikovnica“. Cilj projekta je da kod učenika podstaknemo želju za čitanjem i razvijanjem ljubavi prema knjigama, časopisima, novinama... Kroz razgovor o najdražim bajkama i slikovnicama, odnosno o čitanju priča, učenici su opisali kako provode vreme u porodici i podsetili se ko im je najviše čitao priče kad su bili mali. Takođe, svaki učenik je naveo svoju najdražu bajku i pokušao da je prepriča.

   Pomoć u radu imali smo od naših školski volontera koji su nedavno osnovani u okviru projekta „Mali volonteri“ te su oni svojim malim drugarima čitali bajke i sa njima razgovarali o dobru i zlu koje se u svakoj bajci prepliće i suprotstavlja. Začarani u svetu bajke naši najmlađi su se stavili u ulogu ilustratora i oslikali svoju prvu slikovnicu koja je za temu imala slova naših imena, pa smo dobili sedam novih slikovnica u kojima su naša slova oživela, pričala, smejala se i ispričala naše priče.

   Slikovnice smo pridružili brojnim drugim knjigama i časopisima u uglu naše učionice, koji smo nazvali "Naša mala biblioteka",  koje će učenici za vreme odmora i kratkih emocionalnih pauza moći da čitaju, listaju i pregledaju.

 

 [više]

OBAVEŠTENJE O HUMANITARNOJ AKCIJI "HUMANOST NA DELU"

Autor: Administrator , 4. 12. 2017. 11:43

I ove školske godine Veće učenika OŠ Trpinja organizuje humanitarnu akciju pod nazivom „Humanost na delu“  kojom ćemo prikupljati odeću, obuću, slatkiše, školski pribor, sredstva za ličnu higijenu i igračke za one kojima je pomoć potrebna.
Cilj ove akcije je da u okviru nedelje solidarnosti pokažemo humanost i spremnost da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna te da svima ulepšamo nadolazeće praznike.
Akciju ćemo provesti u periodu od 4.12.2017. do 8.12.2017.godine te pozivamo sve učenike i nastavnike naše škole da se uključe i učestvuju u akciji.
Za pomoć se obratite članovima Veća učenika i pedagogu škole. 
 
Unapred hvala!
 
 
                                                  Veće učenika
 [više]

POSETA DEČJEM POZORIŠTU U OSIJEKU

Autor: Administrator , 30. 11. 2017. 14:13

   Učenici razredne nastave  posetili su u utorak, 28. novembra 2017. godine Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i pogledali  predstavu "Džejms i divovska breskva". Gledalištem odzvanjao je zvonki dečji smeh, a avanture jednog  malog dečaka i jedne velike breskve držale su  pažnju naših malih gledalaca do samoga kraja.

 Učenicima se predstava svidela te su se srećni i puni utisaka vratili svojim kućama. 

 [više]

ODRŽAN KOKOKVIZ

Autor: Administrator , 9. 11. 2017. 12:57

   U okviru školskog projekta "Nije tajna, lektira je sjajna" održan je Kokokviz. Učesnici su bili učenici 5. razreda, a u sklopu njihove lektire "Koko u Parizu" Ivana Kušana održan je kviz u poznavanju i razumevanju pročitane lektire. Kviz je vodila bibliotekarka koja je učenike podelila u dve takmičarske grupe. Do samog kraja bilo je napeto i neizvesno, a grupa "Paklena trojka" bila je za par poena bolja od "Kineza"

   Kviz je završen čestitkom i aplauzom pobednicima, a svi učenici su se počastili osvojenim slatkišima.

 [više]

NAŠA ŠKOLA UČESNIK U PROJEKTU "POKRENIMO PROMJENU"

Autor: Administrator , 9. 11. 2017. 11:32

Osnovna škola Trpinja se uključila u projekat „Pokreni promenu“ kojeg provodi Forum za slobodu vaspitanja.  Cilj projekta je prevencija radikalizacije u društvu te promocija demokratskih vrednosti, osnovnih prava, interkulturalnog razumevanja i aktivnog građanstva među mladima. Projekat se provodi sa partnerima iz Slovenije, Velike Britanije i Italije, a traje do decembra 2018. godine.

            Učiteljica razredne nastave Svetlana Dragaš i učitelj hrvatskog jezika Miloš Ivković su učestvovali na seminaru stručnog usavršavanja Pokreni promenu!: Volontiranje, dijalog i aktivno građanstvo, održanom u Svetom Martinu na Muri od 23. do 27.10.2017.

            Na petodnevnom seminaru osnažene su kompetencije učesnika u području rada sa mladima s posebnim naglaskom na temu različitosti pa su tako teme obuhvatale identitet, kreativnost u školi, socioemocionalne kompetencije mladih i razvoj njihovog potencijala. Posebna pažnja je pridana sukobu, njegovoj transformaciji, stereotipima i predrasudama, kao i metodologiji poučavanja kontroverznih tema. Znatan deo seminara su obuhvatile teme ljudskih prava i demokratije, populizma, kao i odnosa između medija i stereotipa.

            Učesnici seminara su svakodnevno razrađivali buduće školske projekte čiji je cilj odgovoriti na relevantne i aktualne probleme mladih u školi i lokalnoj zajednici.

            Pred našim učiteljima je zadatak da ti projekti zažive i da se sprovedu u delo do kraja ove školske godine, kako bi u sledećoj šk.2018/2019. god. postali deo  Kurikuluma Osnovne škole Trpinja. 

 [više]

NAŠI UČENICI UČESTVOVALI U ISTRAŽIVANJU "PARTICIPACIJA DECE U SISTEMU VASPITANJA I OBRAZOVANJA"

Autor: Administrator , 2. 11. 2017. 11:23

   Dana 27.10.2017. godine u Osijeku, četvero učenika naše škole u pratnji pedagoga Jovanke Oljača i učiteljice Mirele Knežević je učestvovalo u istraživanju „Participacija dece u sistemu vaspitanja i obrazovanja“. Istraživanje je provela pravobraniteljica za decu kako bi saznala koliko deca imaju priliku u školi izraziti svoje mišljenje o stvarima koje ih se tiču – a koje se odnose na aktivnosti, sadržaje i situacije u razredu i celoj školi – te koliko su odrasli spremni čuti i uvažiti njihovo mišljenje. Učenici su pokazali veliki interes te razmenili svoja iskustva sa učenicima iz još nekoliko škola iz Osijeka. Zajedno smo proveli jedan zanimljiv i poučan dan.

 

 [više]

ODRŽAN KNJIŽEVNI SUSRET U ŠKOLSKOJ BIBLIOTECI

Autor: Administrator , 31. 10. 2017. 14:00

   U školskoj biblioteci Osnovne škole Trpinja održan je književni susret sa pesnikom gospodinom Dragoljubom Vojnovićem u pratnji supruge Mare Bekić-Vojnović. Učenici 3. i 4. razreda u čitaoničkom delu biblioteke pozdravili su goste recitovanjem pesama iz zbirke "U podne bilo" koju je napisao Dragoljub Vojnović, a zatim su gosti nastavili sa prezentovanjem pisane reči kroz zanimljive dečije pesme, a učenici su pažljivo slušali i učestvovali u razgovoru.

   Ovim susretom obeležili smo Međunarodni mesec školskih biblioteka te se nadamo da će ovakvih dešavanja u našoj biblioteci biti što više.

 [više]

UČENICI POGLEDALI PREDSTAVU "DAVID I JA"

Autor: Administrator , 31. 10. 2017. 12:59

   U Domu kulture, u Boboti, 26.10.2017. godine,  učenici Osnovne škole Trpinja sa školama iz Markušice, Bršadina i Bobote, pogledali su monodramu "David i ja", po motivima Jazavca pred sudom, Petra Kočića, a u režiji i izvođenju beogradskog glumca iz Udruženja dramskih umetnika Srbije, Luke Piljagića.

      "Jazavac pred sudom" je delo koje učenici obrađuju i u nastavi, a predstava im je omogućila da ga dožive na drugačiji način. Učenici su uživali u interakciji i više puta glumca nagrađivali gromoglasnim aplauzima. Delo bazirano na gorštačkom, tvrdom, bosanskom jeziku kod publike iz pitome ravnice je doživelo odličan prijem.

   Predstavu je za učenike sedmih i osmih razreda, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu organizovao Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru u saradnju sa Odborom za obrazovanje Zajedničkog veća opština.

 [više]

HVALA TI ZEMLJO!

Autor: Administrator , 24. 10. 2017. 09:18

   Svake godine u oktobru u našoj školi obeležavamo Dane hleba i na taj način zahvaljujemo majci Zemlji za plodove koje nam je dala.Našom školom i ove godine  širili  su se mirisi jesenjih i pekarskih proizvoda koji su mamili svojim mirisom i izgledom. Vredne ruke majki i baka ulepšale su ovaj dan svojim pekarskim umećem i pokazale izuzetnu kreativnost u izradi pekarskih proizvoda koje je sveštenik i osveštao.   

   Škola je bila lepo uređena, a učenici naše škole pripremili su  priredbu povodom Dana hleba i razne kreativne radionice. Na kraju smo svi zajedno pogledali izložbu i  počastili  se pekarskim proizvodima i pasuljom kuvanim u velikom kazanu.

 [više]

MALI PEKARI

Autor: Administrator , 17. 10. 2017. 11:00

   Tokom meseca oktobra u našem 3. razredu  obeležili  smo Dane hleba i zahvalnosti za plodove zemlje. Nakon što smo proširili znanja o nastajanju raznih proizvoda od brašna te o raznim vrstama brašna , odlučili smo da se i sami oprobamo kao pekari.  Za ovu priliku učenici su u školu doneli svoje keceljice i oklagije te  su zajedno sa učiteljicom postali  pekari. Zadatak je bio umesiti i oblikovati keksiće u obliku medvedića. Kada su keksići bili gotovi, učenici su uživali u njihovom izgledu, mirisu i okusu.

 [više]

OD ZRNA DO POGAČE

Autor: Administrator , 12. 10. 2017. 14:02

    U nedelji u kojoj obeležavamo Dane zahvalnosti za plodove zemlje - Dane hleba učenici prvog razreda su imali čast i zadovoljstvo ugostiti pekara Bajić Đuru.Naši mališani su učili da mese testo, da prave hleb, kiflice i slasne, čokoladne kornjače. U pomoć nam je došla i mama Vesna Jovanović, koja je svojim idejama još više razigrala dečju maštu. Nastale su tu gice od testa, žabe, cvetići i još mnogo različitih oblika. Naš cilj je bio upoznati učenike sa procesom nastajanja hleba i drugih proizvoda od brašna, kao i spoznati složenost nastajanja brašna kao osnovne životne namirnice. Druženje se završilo degustacijom naših proizvoda i pevanjem pesmice Mlin.

 

 [više]

DEČJA NEDELJA U ZNAKU PRIJATELJSTVA

Autor: Administrator , 11. 10. 2017. 10:38

Učenici nižih razreda naše škole i njihove učiteljice su i ove godine u periodu od 6. do 8. oktobra obeležili Dečju nedelju.

      Tokom čitave nedelje razgovaralo se o bezbednom i srećnom detinjstvu, poštovanju dece i njihovih prava (ali i o njihovim obavezama), a posebna pažnja je posvećena negovanju prijateljstva jer je zlostavljanje među decom sve prisutnije u društvu.

Upravo iz tog razloga, centralna aktivnost ove Dečje nedelje je bila o prijateljstvu.

Učenici su se kroz razgovor prisetili koje lepe osobine krase pravog prijatelja pa ih treba negovati, ali i onih drugih, manje lepih osobina koje nisu svojstvene prijateljima.

Nadahnuti razgovorom, učenici su napisali (i nacrtali) poruke prijateljstva i stavili ih u balone. Kada su baloni bili naduvani, bili su spremni na put prijateljstva. Ometeni lošim vremenom, ovu aktivnost smo morali izvesti u holu škole, ali to nas nije sprečilo da se dobro zabavimo.

Zadatak je bio jednostavan – udariti svoj balon da odleti što višlje i uhvatiti najbliži kada se baloni počnu spuštati ka podu. Probili smo balone, izvadili poruke iz njih i pročitali.

     Poruke su učenike jako razveselile i podstakle da budu još bolji prijatelji i da neguju i čuvaju svoje prijateljstvo.

 [više]

OBELEŽEN SVETSKI DAN UČITELJA

Autor: Administrator , 10. 10. 2017. 09:54

   Svetski dan učitelja izuzetno je važan u radu svakog učitelja. Održava se  5. oktobra, a tada đaci budu u ulozi učitelja i  upoznaju se sa zanimanjem učitelja.

   Svi „novi“ učitelji  bili su dobro pripremljeni i znali su da obave posao kako treba. Učenici su se na nastavi dobro ponašali te poštovali "nove" nastavnike. Zadatke su izvršavali i prihvatali znajući da je taj dan njihov dan. Iako je učenicima bilo na neki način zabavno biti u ulozi učitelja, zapravo su shvatili da biti učitelj i nije toliko lako. Moraš imati znanje na najvišem nivou i znati to znanje preneti učenicima.

 [više]

POSETA VUČEDOLU

Autor: Administrator , 5. 10. 2017. 14:31

Kao i prethodne školske godine, učenici petog razreda OŠ Trpinja i OŠ Negoslavci, u pratnji svojih nastavnika, posetili su Muzej Vučedolske kulture i arheološko nalazište Vučedol.

  U muzeju nam je vodič pričao o životu starih Vučedolaca, a videli smo i njihove kuće i grobnice te mnoge predmete koje su koristili (oružja, oruđa, tkalački stan, kola, kalendar, čamac, itd.). Zatim smo posetili arheologe koji rade na nalazištu. Oni su nam pokazali predmete koje su upravo iskopali. Nakon toga smo otišli na Gradac gde smo napravili nekoliko zajedničkih fotografija, a na kraju smo učestvovali u radionici gde smo izrađivali vučedolske kućice koje ćemo da izložimo u školi.

 [više]

SIGURAN U SAOBRAĆAJU

Autor: Administrator , 3. 10. 2017. 10:45

  Saobraćajna  kultura i poštovanje saobraćajnih pravila sigurno će doprineti sigurnijem kretanju u saobraćaju. Svaki učesnik u saobraćaju mora  da se ponaša odgovorno i poštovati pravila ponašanja. 
  Deca učestvuju u saobraćaju na dva načina: pasivno kao saputnici u automobilima ili aktivno kao pešaci i biciklisti. Edukacija i prevencija prvi su koraci u samostalnom učešću u saobraćaju.
  U petak 29. 09. 2017. godine na igralištu škole, pored edukacije o saobraćajnim propisima održano je i zanimljivo takmičenje učenika  5.i 6. razreda u spretnoj  vožnji biciklom. Pored stečenog znanja iz saobraćajne kulture učenici su pokazali izuzetnu spretnost. Uživali smo u takmičenju, navijali i na kraju čestitali pobednicima.

ČUVAJ SEBE I DRUGE!

 

 [više]

EVROPSKA NEDELJA SPORTA

Autor: Administrator , 3. 10. 2017. 10:33

   Učenici i nastavnici  naše škole ni ove godine nisu propustili mogućnost učestvovanja u  Evropskoj nedelji sporta.  Započeli smo vežbama oblikovanja. Nakon što su se svi zagrejali započelo je takmičenje kroz poligon koji se protezao od fudbalskog pa kroz celi travnati deo školskog igrališta, a sastojao se od skakanja "školice", kretanja cik-cak, prolaska kroz drvored i dr. Ekipe su bile mešovite i svi članovi ekipe morali su raditi zajedno kako bi postigli dobar uspeh. Na samom kraju odigrali smo međurazredno takmičenje u igri “graničar”. Kako se takmičenje bližilo kraju, navijanje je bivalo sve glasnije i jače. Veseli sa osmesima na licima, vratili smo se u školu.

 [više]

AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA

Autor: Administrator , 28. 9. 2017. 11:40

U utorak, 26.9.2017. godine Veće učenika Osnovne škole Trpinja i školski ekolozi proveli su akciju sakupljanja starog papira pod nazivom „Iz starog u novo“. Cilj  akcije sakupljanja starog papira je razvijanje svesti o očuvanju okoliša, jačanje osećaja povezanosti s prirodom i učenje mladih o načinima i procesu reciklaže otpada.

U akciji su učestvovali svi učenici škole, učitelji i meštani Trpinje i time pokazali da se svest o očuvanju okoliša sve više razvija i da jača osećaj povezanosti s prirodom.

            Rezultat sakupljanja starog papira je sledeći:

1. razred – 10.7 kg 

2. razred – 34.8 kg 

3. razred – 29.8 kg

4. razred – 76.6 kg

5. razred – 43.7 kg

6. razred – 65 kg

7. razred – 42.9 kg

8. razred – 71.2 kg

Škola – 200 kg

Opština – 10 kg

Krio – 10 kg

            Svi učenici i radnici škole doprineli su akciji donoseći stari papir, a uvidom u sakupljeno ustanovljeno je da je,  izuzev škole, 4. razred sakupio najviše papira.

Ukupno je sakupljeno 594.7 kg starog papira.

            Zahvaljujemo svima na učešću i nadamo se da će sledeća akcija biti uspešnija!

 [više]

84. VUKOV SABOR U TRŠIĆU

Autor: Administrator , 21. 9. 2017. 10:07

Direktorka Osnovne škole Trpinja, nastavnice razredne nastave i nastavnica srpskog jezika, zajedno sa koleginicama i kolegama koji predaju u Republici Hrvatskoj u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu,  prisustvovale su 15.09.2017. godine stručnom skupu „84. Vukov sabor“ u Tršiću.

Vukov sabor održava se od 1933. godine i najstarija je kulturna manifestacija u Srbiji. Ove godine sabor obeležava tri velika jubileja: 230 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 700  godina manastira Tronoša. Posetioci naučnog skupa imali su priliku da čuju naučne radove Boška Suvajdžića, Miodraga Matickog, Svetislava Basare i drugih koji su izneli svoje naučne teze  o Vuku S. Karadžiću i njegovom radu.

Nakon naučnog skupa učesnici su posetili rodnu kuću Vuka Karadžića, a po povratku i manastir Tronošu. Učitelji su se u večernjim časovima uputili u Republiku Hrvatsku gde će i dalje da nastave da uče đake ljubavi prema srpskom jeziku, ćiriličnom pismu i Vukovom delu.

 [više]

NAJMLAĐI U BIBLIOTECI

Autor: Administrator , 21. 9. 2017. 09:20

   Sa učenicima prvog razreda bibliotekarka je održala njihov prvi čas u školskoj biblioteci. Bibliotekarka je učenike upoznala sa prostorom školske biblioteke, objasnila  šta je to biblioteka i razliku između biblioteke i knjižare te kako su knjige smeštene u biblioteci. Prvi čas u biblioteci je završio uz rešavanje zadataka i bojanje sličice uz obećanje da će uskoro opet posetiti biblioteku.

 [više]

BERBA GROŽĐA U ŠKOLSKOM VRTU

Autor: Administrator , 15. 9. 2017. 14:20

        U okviru projekta „Eko uzgoj voća“, učenici nižih razreda zajedno sa svojim učiteljima pripremali su se za berbu grožđa.

     Pre nekoliko godina učenici nižih razreda krenuli su u sadnju starih ekološki uzgojenih vrsta voćaka. Sve vreme od sadnje, učenici su vodili brigu o voćkama i redovno ih obilazili. Ove godine stiglo je vreme i za branje prvih plodova.  S  nestrpljenjem i velikom zainteresovanošću za rad učenici su isčekivali početak berbe. Za neke je to  bila prva berba. Pripremili smo košare i makaze za berbu. Dolaskom na mesto berbe učenici  su najpre  ponovili naučeno gradivo „Od sadnje do berbe“.  Dobro  su zapamtili šta sve treba uraditi da bi se došlo do prvih plodova zdravog, nešpricanog voća. Rasporedili smo se i krenuli u branje prvih plodova.

Smehu, radosti i sreći zbog prvih slasnih grozdova nije bilo kraja.

   Po završetku berbe uživali smo u slasnim plodovima našeg rada. Priliku da probaju grožđe imali su svi koji su se tada našli u našoj blizini.

 [više]

OBELEŽEN HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

Autor: Administrator , 12. 9. 2017. 14:06

I ove godine učenici razredne nastave su sa svojim učiteljicama na prikladan način obeležili Hrvatski olimpijski dan koji je poznat pod skraćenim nazivom HOD, a posvećen je datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO-a) – 10.septembar. Okupljeni u dobrom društvu, na školskom igralištu, naši su najmlađi pokazali šta sve umeju i znaju, a sve s ciljem podsticanja dece na aktivno bavljenje sportom te promicanja vrednosti olimpizma. Ove godine prisetili smo se i nekih starijih, pomalo zaboravljenih, igara kao što su klikeranje i  preskakanje gume. Bilo je tu i fudbala, izbijača, trčanja s ciljem razvijanja pozitivne slike o sebi i  jačanju samopouzdanja. Cilj nam je bio da učenici  poštuju pravila igre, da poštuju saigrače, da razvijaju veštinu kontrole emocija, sarađuju u timu, da prihvataju pobedu i poraz, timski rad... Simbol ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bela majica koja predstavlja “zastavu  prijateljstva“ jer je bela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas opšte prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fer pleja, prijateljstva i mira.

Umorni i zadovoljni na kraju dana svi smo bili pobednici!!!

 [više]

SVEČANA PRIREDBA ZA ĐAKE PRVAKE

Autor: Administrator , 7. 9. 2017. 12:22

Tradicionalnom školskom priredbom i besplatnim kompletom udžbenika  koje su dobili na poklon od Opštine Trpinja naši su prvačići započeli novu školsku godinu.

   Novih 8 mališana zakoračilo je u školu i đačke klupe. Reči dobrodošlice novim školarcima i njihovim roditeljima uputiо je direktor škole gospođa Vesna Vujić, te im poželela srećan polazak u školu. Naši najmlađi učenici su uživali u prikladnom programu koji su im pripremili njihovi stariji drugari. Tako su im otkrili šta se zbiva kad vrtić omali i koje to radosti i slatke muke donosi škola i školski dani.  Sve to uz puno pesme i plesa naše je mališane ostavilo bez daha i nadamo se da im je ulepšalo početak školovanja.

 [više]

PRVI NASTAVNI DAN

Autor: Administrator , 5. 9. 2017. 12:12

 Prvi dan nastave svi očekuju sa nestrpljenjem. Nakon letnjeg raspusta učenici se vraćaju u svoje školske klupe.

Učenici  su sa svojim nastavnicima započeli prvi nastavni dan molitvom u Crkvi.Nakon molitve uputili su se u školu u kojoj su proveli tri školska časa te su dobili potrebne informacije o rasporedu časova,smena i prostora.

 [više]

OBAVEŠTENJE O POČETKU ŠKOLSKE 2017/2018. GODINE

Autor: Administrator , 31. 8. 2017. 10:19

U ponedeljak, 4. septembra počinje nova školska godina.

Mole se učenici da u 8.45 časova dođu u školu odakle će  se sa svojim odeljenskim starešinama uputiti u crkvu. Nakon molitve, učenici će se uputiti natrag u školu gde će dobiti osnovne informacije o rasporedu časova, smena i prostora.

Svim učenicima srećna i uspešna nova školska godina!

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica
 

eDnevnik
Kalendar
« Lipanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2014.

Ukupno: 62586
Ovaj mjesec: 826
Ovaj tjedan: 163
Danas: 7
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Trpinja / Velika 2, HR-32224 Trpinja / os-trpinja.skole.hr / ured@os-trpinja.skole.hr
preskoči na navigaciju