preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trpinja

 > Naslovnica
vijesti

POSETA DEČJEM POZORIŠTU U OSIJEKU

Autor: Administrator , 26. 11. 2018. 15:16

U petak 23.11.2018. godine niži razredi naše škole bili su u poseti pozorištu  Branka Mihaljevića u Osijeku.

Odgledali su predstavu „Zeko, Zriko i Janje“  u režiji Ivana Baloga.  Uživali su gledajući vesele dogodovštine glavnih junaka te se i sami uključivali u spašavanje malenog jagnjeta. Predstava je bila odlična, puna iznenađenja, fantastičnih preokreta, maštovitih rešenja u kojima smo uživali širom otvorenih očiju i srca.

 [više]

KVIZ POVODOM OBELEŽAVANJA STOGODIŠNJICE ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA

Autor: Administrator , 23. 11. 2018. 11:50

Dana 22. novembra 2018. godine Veće srpske nacionalne manjine u opštini Borovo organizovalo je Kviz znanja učenika osnovnih škola iz Trpinje i Borova u sklopu projekta „Srpkinje u Prvom svetskom ratu“. Dve grupe učenika sedmih i osmih razreda iz obe škole pokazali su zavidno znanje o nacionalnoj istoriji Prvog svetskog rata tako da su svi pobednici.

     Uvodno predavanje o Milunki Savić, heroini Velikog rata, održao je profesor istorije Zoran Jakšić. Zatim je gospodin Goran Čelar iz Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ recitovao pesme „Među svojima“ i „Plava grobnica“, a nakon toga smo prešli na kviz za koji su se učenici pripremali u sklopu nastave istorije.

     Predsednik Veća, gospodin Dušan Latas, uručio je zahvalnicu našoj školi za učešće u ovom projektu.

     Cilj ovog kviza je obeležavanje stotinu godina od završetka Velikog rata, proširivanje znanja o nacionalnoj istoriji, ali i upoznavanje i zbližavanje učenika dve škole kako bismo u budućnosti nastavili saradnju u nekim novim projektima.

 [više]

ČUDESNE ZVERI I GDE IH NAĆI: Grindelvaldova zlodela

Autor: Administrator , 22. 11. 2018. 12:40

Dana 20. novembra  2018. godine  učenici 5.-8. razreda OŠ Trpinja sa svojim su nastavnicima posetili bioskop Sinestar u Vukovaru i gledali film "Fantastične zveri i gde ih naći: Grindelvaldova zlodela" u 3D formatu.

U novom nastavku Čudesnih zveri, pratimo Njuta Skamandera i Albusa Dumbldora u nastojanjima da stanu na kraj mračnom čarobnjaku Grindelvaldu. Radnja ovog nastavka je puno dinamičnija, a uz sjajan scenarij i režiju, ono što dodatno pojačava doživljaj filma je kostimografija i scenografija.

Učenici su se kućama vratili puna utisaka i nekoliko narednih dana prepričavali film.

 [više]

VIDIM, ČUJEM, OSEĆAM – POZDRAV JESENI

Autor: Administrator , 8. 11. 2018. 16:02

Učenici prvog i drugog razreda u pratnji svojih učiteljica su se jedno popodne zaputili u jesensku pustolovinu trpinjskim atarima. Cilj ove naše šetnje je direktno posmatranje i uočavanje promena u prirodi u jesen kako bismo bolje shvatili zakonitosti prirode, kao i razvijanje ekološke svesti kod učenika s ciljem očuvanja životne sredine.

Zadatak na terenu je bio da opišemo šta čujemo, vidimo i osećamo. Tako su naši učenici podeljeni u tri grupe u potpunosti doživeli prirodu u kojoj su boravili. Imitirali smo zvukove koje čujemo (ptice, cvrčci, traktori, šuštanje lišća, fijuk vetra, šum životinja...), videli smo (žuto lišće, suvu travu, zabrinutu pticu, vrednog  mrava...), a osetili smo milovanje vetra po licu, toplinu sunca i miris voća u voćnjacima pored kojih smo prolazili.

Puni utisaka i umorni od šetnje dogovorili smo se da na istom mestu i u istom sastavu pozdravimo i sledeće godišnje doba koje dolazi.

 [više]

SAKUPLJANJE STAROG PAPIRA

Autor: Administrator , 24. 10. 2018. 08:58

U našoj školi se već dugi niz godina, pa tako i ove, provode akcije sakupljanja starog papira. Akcije se organizuju s ciljem da se učenici motivišu i edukuju o korisnosti sakupljanja starog papira. Zaštita šuma je moto tih akcija, jer se sakupljenom jednom tonom starog papira uštedi 3,5 m3 drva, odnosno od seče spasi 20 stabala.

U utorak 23.10.2018. provedena je prva akcija sakupljanja starog papira u ovoj školskoj godini. Rezultat sakupljanja starog papira po razredima je sledeći:

            1. razred – 37.5 kg 

            2. razred –  32 kg 

            3. razred – 87 kg

            4. razred – 68 kg

            5. razred – 136 kg

            6. razred – 23 kg

            7. razred – 84.5 kg

            8. razred – 13 kg

            Škola – 429 kg

 

Ukupno je sakuplјeno 910 kg starog papira.

 

Zahvaljujemo se svima koji su se odazvali ovoj akciji i nadamo se da će sledeća akcija biti još uspešnija.

 

                                                                                               Veće učenika i ekolozi

 

 

 [više]

DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE – DANI HLEBA

Autor: Administrator , 22. 10. 2018. 10:37

Svake godine u oktobru u našoj školi obeležavamo Dane hleba i na taj način zahvaljujemo majci Zemlji za plodove koje nam je dala. Ove godine su obeleženi 19. oktobra na specifičan način.

 

Učiteljica Anđelka Parabucki je pre nekoliko godina počela sa učenicima sakupljati recepte starih jela te je ove godine i izdana kuvarica tradicionalnih jela Trpinje. Kako bi što bolje prezentovali kuvaricu, učenici i nastavnici su se dogovorili i pripremili mnoga jela iz nje. Nakon radionica, u kojima su učenici pravili i slatka i slana jela, održana je molitva te su se nakon nje učenici, roditelji i nastavnici poslužili kuvanim jelima.

Naša kuvarica štampana je u više primeraka te je svaki učenik dobio jedan primerak za roditelje.

 [više]

POSETA SINESTARU I ZAJEDNIČKOM VEĆU OPŠTINA

Autor: Administrator , 17. 10. 2018. 10:10

U utorak,  16.10.2018.  godine učenici naše škole 4.-8.razreda posetili su Sinestar u Vukovaru, a zatim i Zajedničko veće opština te se upoznali sa radom ove institucije i njenim značajom.

U organizaciji Unicefa i Agencije za vaspitanje i obrazovanje učenici naše škole pozvani su na 10. Festival prava dece u Sinestar u Vukovar. U okviru Festivala prikazano je 11 najboljih filmova dece i mladih iz Hrvatske, a tema je bila sprečavanje nasilja nad decom.

Ovaj odlazak u Vukovar iskoristili smo kako bismo posetili i Zajedničko veće opština. Tu nas je dočekao sekretar ZVO-a Vinko Lazić koji nam je pokazao prostorije biblioteke Srpskog kulturnog centra, radio Dunava i Televizijske produkcije Zajedničkog veća opština.

Zahvalili bismo se Unicefu na besplatnoj filmskoj matineji jer je ovo bila odlična prilika da učenike naše škole podsetimo na prava i odgovornosti koje proizlaze iz Konvencije o pravima deteta. Svim školama u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu preporučili bismo da posete Zajedničko veće opština i saznaju zašto je ta institucija važna za nas.

 [više]

SREMSKI KARLOVCI-STRAŽILOVO-NOVI SAD-PETROVARADIN

Autor: Administrator , 9. 10. 2018. 08:15

Dana 6.10.2018. godine učenici 1.-8. razreda Osnovne škole Trpinja posetili su srce Vojvodine - Novi Sad .

Prvo smo posetili Sremske Karlovce gde smo obišli katedralu i sabornu crkvu Sv. oca Nikolaja. Potom smo otišli do gimnazije koju je pohađao Branko Radičević, a zatim smo se uputili do Stražilova. Stražilovo je udaljeno od Sremskih Karlovaca samo četiri kilometara. Pored izuzetnih prirodnih uslova, poznato je i po tome što je tu, na njegovom visu, sahranjen velikan srpskog romantizma pesnik Branko Radičević. Ono je deo Nacionalnog parka Fruška gora i izuzetna vazdušna banja sa povoljnom ružom vetrova, očuvanom florom i faunom. Nakon kratkog predaha krenuli smo za Novi Sad gde smo se odmorili  i ručali u restoranu „Fontana“. Za sam kraj smo otišli na Petrovaradin u Muzej grada Novog Sada gde nam je vodič govorio o nastanku grada i same tvrđave.

Puni suvenira i slika, ali i novih znanja i lepih utisaka usledio je povratak kući gde smo stigli u večernjim časovima.

Teodor Vranješević, 5.razred

 [više]

DOBRO SE DOBRIM VRAĆA

Autor: Administrator , 4. 10. 2018. 10:33

Dečja nedelja se tradicionalno održava u prvoj sedmici oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Svako dete je rođeno s istim, neotuđivim pravom na zdrav početak života, obrazovanje i bezbedno detinjstvo, ali u praksi je drugačije jer se širom sveta milionima dece uskraćuju osnovna prava.

Međunarodna dečija nedelja, koja se obeležava brojnim aktivnostima i manifestacijama za decu, istovremeno predstavlja priliku da se ukaže na to da je potrebno ozbiljno raditi na poboljšanju položaja dece i unapređenju poštovanja prava deteta.

U našoj školi smo ove godine naglasak stavili na verbalno nasilje. Učenici su pogledali kratki film o provedenom eksperimentu u jednoj srednjoj školi. Posle oglednog eksperimenta u kome biljka kojoj deca govore lepe reči napreduje, a biljka koju grde i govore joj ružne reči vene, zaključak je da i na decu (ljude) postoji isti uticaj. Napreduju i lepo se osećaju oni kojima upućujemo lepe poruke. Stoga smo i mi jedni drugima uputili lepe reči i zadali svima vama domaći zadatak da svakodnevno obradujete nekog lepom rečju, osmehom, zagrljajem…

 [više]

EVROPSKI ŠKOLSKI SPORTSKI DAN

Autor: Administrator , 1. 10. 2018. 09:56

U petak 28.09.2018. godine učenici nižih razreda naše škole su  zajedno sa svojim učiteljicama izašli u školsko dvorište povodom Evropskog školskog sportskog dana. Pod vodstvom trenera odradili su jedan trening s težinom vlasititog tela, tzv. 'total body workout'. Nakon kratkog zagrejavanja, kojim se podiže puls i priprema telo za glavni deo treninga, usledilo je više serija različitih vrsta čučnjeva, iskoraka, sklekova, marinaca, izdržaja i sl. U glavnom delu treninga radilo se na snazi  i jačanju mišića gornjih i donjih ekstremiteta, kao i izdržljivosti i vežbi mobilnosti. Na kraju treninga odrađeno je istezanje, a potom su učenici isprobali različite gimnastičke elemente kao što su most, stoj na rukama, špaga i sl. uz asistenciju trenera. Učenici i njihove učiteljice proveli su jedan zabavan sportski dan.

 [više]

„BRANKOVI DANI U VUKOVARU“

Autor: Administrator , 28. 9. 2018. 10:47

U organizaciji Druge parohije vukovarske održana je Kulturna i duhovna manifestacija “Brankovi dani u Vukovaru”.

Ovogodišnja manifestacija je trajala od 23. do 30. septembra, kada je upriličeno svečano zatvaranje “Brankovih dana u Vukovaru” i dodela nagrada najuspešnijim literarcima.

Jedan od nagrađenih literarnih radova jeste i pesma naše učenice Vladane Maričić iz 3.razreda naziva „Prijateljstvo“ koju možete da pročitate u nastavku.

 [više]

POSETA VUČEDOLU

Autor: Administrator , 24. 9. 2018. 10:42

U sklopu nastave istorije, učenici petog razreda OŠ Trpinja i OŠ Negoslavci i ove školske godine posetili su Muzej Vučedolske kulture kao i arheološko nalazište, 21. septembra 2018. godine.

U muzeju nas je vodič upoznao sa životom starih Vučedolaca i pokazao nam njihove kuće, grobove, oružje, oruđe, tkalački stan, kola, kalendar, čamac, itd. Zatim smo posetili arheološko nalazište gde su nas arheolozi upoznali sa predmetima koje su upravo iskopali. Tako smo bili među prvima koji su videli nešto što je bilo pod zemljom nekoliko hiljada godina. Nakon toga smo otišli na Gradac gde smo napravili nekoliko zajedničkih fotografija, a zatim smo videli Vučedolsku golubicu. Na kraju smo rešavali nastavni listić o tome šta smo sve danas videli u muzeju i na arheološkom nalazištu.

 [više]

OBELEŽEN HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

Autor: Administrator , 11. 9. 2018. 08:58

I ove godine smo povodom obeležavanja Hrvatskog olimpijskog dana raznim aktivnostima želeli istaknuti važnost redovnog bavljenja nekom fizičkom aktivnošću kako bi se unapredilo zdravlje svakog čoveka.

Tog dana svi učenici nižih razreda naše škole i njihove učiteljice su došli  na nastavu u belim majicama koje su simbol prepoznavanja učesnika Hrvatskog olimpijskog dana. Bilo je tu raznih igara, kao što su odbojka, fudbal, ledena vija, brzo trčanje i spora vožnja biciklima. Odigrano je i nekoliko takmičarskih igara između razreda. Najboljim učesnicima su uručene i simbolične nagrade. 

 [više]

BERBA GROŽĐA

Autor: Administrator , 10. 9. 2018. 09:15

I ove školske godine učenici nižih razreda radovali su se izlasku u školsko dvorište i berbi grožđa, a sve u okviru projekta „Eko uzgoj voća“                         

Zajedno sa svojim učiteljicama obišli su voćke, o kojima od njihove sadnje redovno vode brigu. Zadovoljni onim što su videli,zapevali su i zaigrali poznatu pesmicu „Berem,berem grožđe dok čuvar ne dođe, a kad čuvar dođe obrano je grožđe! Sa nestrpljenjem su čekali da branje grožđa počne. Radosni i srećni, učestvovali su aktivno u berbi,a ubrane plodove stavljali su u pripremljene korpe. Divili se mirisnim, zelenim,plavim i ljubičastim grozdovima, razgovarajući o viđenom i stičući nova znanja. Kada su učiteljice iznele sveže oprano grožđe, zadovoljstvu nije bilo kraja. Učenici su se zasladili slasnim plodovima grožđa, koje su podelili i sa drugima u školi. Berba grožđa u školskom dvorištu uspešno je obavljena, na radost svih.

 [više]

SIGURNO U SAOBRAĆAJU

Autor: Administrator , 7. 9. 2018. 09:12

U četvrtak, 6. septembra 2018. godine,  prvačiće naše škole posetili su saobraćajni policajci PU Vukovar, kada su održali prikladnu preventivnu edukaciju o tome kako se što sigurnije kretati u saobraćaju. Kroz aktivno učestvovanje u predavanju, naši su prvačići naučili kako uočiti opasnosti koje vrebaju na putu od kuće do škole i kako se sigurno kretati u saobraćaju.Ukazalo im se da i oni kao pešaci moraju poštovati pravila ponašanja u saobraćaju, a sve to s ciljem podizanja saobraćajne kulture i sigurnog ponašanja u saobraćaju. Sve prvake su  na kraju druženja razveselili prikladnim poklonima - reflektirajućim kabanicama za godišnje doba koje je pred nama.

 [više]

PROJEKAT „GRAFITI U ŠKOLI“

Autor: Administrator , 7. 9. 2018. 09:04

Ilustrator Dubravko Mataković i pisac Vladimir Bakarić održali su 6.9.2018. godine radionice sa učenicima 5.-8.razreda.

Cilj radionica je uključivanje dece u projekat „Grafiti u školi“ koji su pokrenuli Vukovarsko-sremska županija i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima na inicijativu župana Bože Galića. Projekat je zamišljen kao podsticaj dečijoj književnosti koji će pomoći razvitku i unapređivanju  kulturnog života Vukovarsko-sremske županije. Projekom se želi pokrenuti održavanje 1. Vinkovačkog festivala dečije književnosti „Grafiti“, kao prvoga od mnogih u nizu.

Učenici su radili u dve radionice, u jednoj su crtali,a u drugoj pisali pesme i sastave. Na kraju su predstavili svoje radove i rekli da će se rado uključiti u projekat.

 [više]

PRIREDBA DOBRODOŠLICE

Autor: Administrator , 4. 9. 2018. 09:09

Novih 10 mališana je u šk. 2018/2019. godini prvi put zakoračilo u školu i selo u školske klupe. Drugi dan škole, 4.9.2018.  održana je priredba za naše đake prvake. Vesela i nasmijana družina učenika viših razreda im je pripremila kratak program dobrodošlice. Šta se zbiva kad vrtić omali, kako se pravi škola, šta će postati i šta ih sve čeka u novom okruženju, te kako se u školi školiramo kroz šaljive i lepe pesmice prikazali su im stariji drugari. Pokrajinska vlada Vojvodine na poticaj ZVO-a je ove godine naše učenike i njihove roditelje obradovala besplatnim udžbenicima i đačkim torbama.

                                     Svim prvacima želimo srećan i uspešan polazak u školu!!!

 [više]

PRVI DAN ŠKOLE

Autor: Administrator , 4. 9. 2018. 08:35

Prvi dan nastave svi očekuju sa nestrpljenjem. Nakon letnjeg raspusta učenici se vraćaju u svoje školske klupe.

 [više]

OBAVEŠTENJE O POČETKU ŠKOLSKE 2018/2019. GODINE

Autor: Administrator , 23. 8. 2018. 11:58

Dragi učenici i roditelji,

obaveštavamo vas da će se održati liturgija i molitva za početak nove školske godine u nedelju, 2. septembra 2018. godine u 9.00 časova. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Episkop osječkopoljski i baranjski gospodin Heruvim u Hramu Uznesenja Gospodnjeg u Trpinji.

Prvi nastavni dan započinje u ponedeljak, 3. septembra 2018. godine u 8.00 časova. Svi učenici dolaze u jutranju smenu kada će dobiti raspored sati.

Svim učenicima i nastavnicima srećnu i uspešnu školsku 2018/2019. godinu!

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica
 

eDnevnik
CISOK
e-Usmjeravanje

Hrvatski zavod za zapošljavanje
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Trpinja / Velika 2, HR-32224 Trpinja / os-trpinja.skole.hr / ured@os-trpinja.skole.hr
preskoči na navigaciju